Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

MS pilot studie

MS PILOT

Bij de huidige studie onderzoeken wij of hersenstimulatie de snelheid van het verwerken van informatie bij mensen met MS kan verbeteren. De samenvatting leest u hieronder. Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen via b.curcic at umcg.nl.

WAAROM

Bijna 70% van de MS patiënten heeft milde tot ernstige cognitieve achteruitgang. Dit is gerelateerd aan problemen met cognitieve processen zoals geheugen, concentratie, reactiesnelheid en oplettendheid. Deze problemen zijn één van de meest belangrijke factoren die kunnen leiden tot werkloosheid en het verminderen van activiteit in het sociale en vrijetijdsdomein. Ons doel is het testen van een nieuwe techniek om te zien of dit kan helpen bij cognitieve problemen bij MS. Deze techniek is effectief gebleken bij gezonde mensen, maar vanwege de hersenlaesies is het niet vanzelfsprekend dat het effect heeft bij MS.

HOE

We zullen transcraniële alternating current stimulatie (tACS) toepassen op twee hersenregio’s die belangrijk zijn voor cognitie. Het doel is om samenwerking tussen deze twee regio’s te verbeteren. Dit zullen we meten door middel van EEG. Deze techniek is geschikt voor het verbeteren van de reactiesnelheid. Patiënten zullen de tACS behandeling driemaal (drie opeenvolgende dagen) ontvangen. Wij onderzoeken vervolgens of er veranderingen optreden in de hersencommunicatie, reactiesnelheid en cognitie.

 

FINANCIERING

Deze studie wordt gefinancierd door Stichting MS Research.

Nieuws

Wij zoeken momenteel nog naar MS patiënten en gezonde deelnemers . Gezonde deelnemers krijgen een MRI scan, een EEG meting en neuropsychologische testen.

WILT U OOK DEELNEMEN AAN DIT ONDERZOEK? WIJ HEBBEN NOG PLAATS VOOR MEER DEELNEMERS! U KUNT ZICH OPGEVEN DOOR CONTACT OP TE NEMEN MET ONS TEAM:

TEL. 050-3616895

E-MAIL: b.curcic@umcg.nl