Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Deelnemers gezocht Myeline-PET studie

Deelnemers gevraagd: Myeline-PET studie.

 Het MS Centrum Noord Nederland ontwikkelt een methode waarmee myeline kan worden gemeten. Voor deze myeline-PET studie zoeken we nog deelnemers. Als u progressieve MS heeft en patiënt bent in het UMCG of Martini-ziekenhuis, dan kunt u zich voor meer informatie aanmelden bij uw neuroloog of MS-verpleegkundige.

Theorie achter deze studie:

Een belangrijk probleem bij MS is de beschadiging van de isolatielaag van de zenuwen in hersenen en ruggenmerg. Deze isolatielaag bestaat uit myeline, een vetachtige stof. Als door een ontsteking de myeline beschadigd raakt ontstaat er kortsluiting waardoor de zenuw niet meer goed kan werken. Nadat de ontsteking is afgenomen is het belangrijk dat het lichaam de myeline laag weer herstelt. Bij MS gaat dat niet altijd goed, waardoor er een blijvend litteken en restverschijnselen kunnen overblijven.

Met de MRI-scan kunnen we de hoeveelheid myeline niet goed meten en daarom is het MSCNN bezig met de ontwikkeling van een nieuwe myeline-meet methode die myeline wel heel precies kan meten: de myeline-PET scan. Deze nieuwe methode maakt de ontwikkeling van nieuwe MS medicijnen sneller en efficienter.