Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

MSiPS Biobank is een biobank met geïnduceerde pluripotente stamcellen voor wetenschappelijk onderzoek gericht op Multiple Sclerose (MS)

Op het initiatief van MS Centrum Noord Nederland – en dankzij de Vriendenloterij en Stichting MS Research – wordt er in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een biobank opgericht voor opslag van lichaamsmateriaal verkregen van personen met verschillende beloopsvormen van MS. De Biobank is expliciet bedoeld voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan MS.

Afname van lichaamsmateriaal omhelst het vrijwillig laten afnemen van 5 buisjes bloed op een van de poliklinieken van het UMCG. Uit deze bloedmonsters worden in het laboratorium bloedcellen geïsoleerd. De bloedcellen worden in samenwerking met de iPSC-CRISPR faciliteit omgezet tot zogeheten ‘geïnduceerde pluripotente stamcellen’, ook wel iPS cellen genoemd . IPS cellen komen in de natuur niet voor, maar kunnen in het laboratorium omgezet worden in (bijna) alle verschillende celtypen van het lichaam, inclusief  hersencellen. Door onderzoek te doen met- en aan deze iPS cellen hopen we een beter inzicht te krijgen in de oorzaken en behandeling(en) van de verschillende beloopsvormen van MS.

Wij zijn op zoek naar geschikte deelnemers voor de MSiPS Biobank, met name deelnemers met een progressieve (PP)- of secundair progressieve (SP) beloopsvorm van MS. Ben je 18 jaar of ouder, wordt/werd je behandeld voor MS en heb je een broer of zus zonder MS die ook graag wil bijdragen aan deze Biobank? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

MSiPS Biobank
msips.biobank[at]umcg.nl
+31 (0)50 361 6500