Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

MSiPS Biobank is een biobank met geïnduceerde pluripotente stamcellen voor wetenschappelijk onderzoek gericht op Multiple Sclerose (MS)

Op het initiatief van MS Centrum Noord Nederland – en dankzij de Vriendenloterij en Stichting MS Research – wordt er in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een biobank opgericht voor opslag van lichaamsmateriaal verkregen van personen met verschillende beloopsvormen van MS. De Biobank is expliciet bedoeld voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan MS.

Afname van lichaamsmateriaal omhelst het vrijwillig laten afnemen van 5 buisjes bloed. Uit cellen verkregen van dit lichaamsmateriaal worden in samenwerking met de iPSC-CRISPR faciliteit van het UMCG zogeheten ‘geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS cellen)’  gegenereerd. Daarnaast worden er ook plasma en DNA geïsoleerd uit het bloed voor opslag en toekomstig onderzoek aan MS. IPS cellen komen in de natuur niet voor, maar kunnen in het laboratorium omgezet worden in (bijna) alle verschillende celtypen van het lichaam, inclusief de verschillende typen hersencellen. Door onderzoek te doen met- en aan deze iPS cellen hopen we een beter inzicht te krijgen in de oorzaken en behandeling(en) van de verschillende beloopsvormen van MS.

Wij zijn op zoek naar geschikte deelnemers voor de MSiPS Biobank. Ben je 18 jaar of ouder, wordt/werd je behandeld voor MS en heb je een broer of zus zonder MS die ook graag wil bijdragen aan deze Biobank? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

MSiPS Biobank
msips.biobank[at]umcg.nl
+31 (0)50 361 6500