Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Hoe kan een schub behandeld worden?

Als u MS heeft, kan er een plotselinge verslechtering in uw situatie optreden. Bij ernstige klachten kan een kuur met ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) worden gegeven. Daardoor nemen de klachten eerder af, maar kunnen er nog steeds restverschijnselen optreden zoals gevoelsstoornissen, krachtsverlies of coördinatiestoornissen.

Methylprednisolon via een infuus gedurende 3-5 dagen kan een sneller herstel geven.  Hiervoor wordt u tijdelijk opgenomen in het ziekenhuis of komt u elke dag langs in het ziekenhuis (dagbehandeling).

In overleg met uw neuroloog kan de behandeling soms ook met Dexamethason in tabletvorm en deze kunt u zelf thuis innemen.

Hoe voorkom je schubs

Een schub kan worden uitgelokt door een infectie, zoals griep of een blaasontsteking. Dit is moeilijk te voorkomen. De medicijnen tegen MS zijn bedoeld om schubs zoveel mogelijk te voorkomen en daarom moeten ze ook voor langere tijd worden gebruikt.

Welke medicijnen zijn er voor de behandeling van MS?

  • Interferon (Rebif, Avonex, Betaferon, Plegridy)
  • Glatirameeracetaat (Copaxone, Mylan)
  • Teriflunomide (Aubagio)
  • Dimethylfumaraat (Tecfidera)
  • Fingolimod ( Gilenya)
  • Natalizumab (Tysabri)
  • Alemtuzumab (Lemtrada)
  • Ocrelizumab (Ocrevus)
  • Cladribine (Mavenclad)

Wat zijn de voordelen van medicijnen?

Het is aangetoond dat medicijnen schubs remmen en nieuwe ontstekingsplekken en littekenweefsel in de hersenen voorkomen, wat blijkt uit de MRI scans. We weten niet zeker of ze ook achteruitgang op lange termijn remmen.

Wat zijn de risico’s bij medicijnen?

De risico’s van medicijnen zijn afhankelijk van welk middel wordt gebruikt. Voorbijgaande, onschuldige, maar vervelende bijwerkingen zijn: griepachtige verschijnselen, spierpijn, opvliegers en maagdarmklachten. Er kunnen ook ernstige bijwerkingen/complicaties optreden. De kans hierop is groter bij de medicijnen die sterker werken en meer ingrijpen op het immuunsysteem. Omdat deze medicijnen de afweer remmen, verhogen ze de kans op infecties. Sommige middelen kunnen ook het risico op andere auto-immuunziektes vergroten.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Voldoende rust nemen en gezond eten is voor mensen met MS aan te raden. Roken is voor niemand gezond en zeker niet als je MS hebt. Lichamelijke activiteit, indien mogelijk, kan helpen om de conditie zo goed mogelijk op peil te houden. De meeste mensen met MS proberen zoveel mogelijk hun leven te leiden zoals voor de diagnose en het niet  volledig door de MS te laten bepalen.

Welk dieet is goed bij MS?

Op internet zijn zeer veel adviezen te vinden voor diëten bij MS, echter van geen enkel dieet is wetenschappelijk bewezen dat het MS beter of slechter maakt. Ons advies is daarom gezond eten, met voldoende groente en fruit, zoals voor iedereen geldt.

Zijn er ook medicijnen voor bijvoorbeeld tintelingen? Spasme? Moeheid? Pijn?

Ja, voor tintelingen, spasme en pijn zijn verschillende medicijnen mogelijk. De voor- en nadelen moeten afgewogen worden en verschillen per persoon. Vermoeidheid reageert over het algemeen niet zo goed op medicatie. Hiervoor helpt het om rust en activiteiten af te wisselen.

Wat kan de revalidatiearts voor mij doen?

Het doel van revalidatie is om mensen met MS te helpen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren: thuis en op het werk. Mensen met MS kunnen hele verschillende klachten en problemen ervaren, zoals b.v. problemen met lopen, arm/handfunctie, communicatie, cognitie (b.v. geheugen, plannen, concentratie) en blaas/darmfunctie.  De revalidatiearts heeft aandacht voor al deze verschillende klachten en bespreekt samen met u welke revalidatiebehandeling het meest passend is. Tevens kan de revalidatiearts onderzoek doen naar spasticiteit of pijnklachten en een gerichte behandeling aanbieden in de vorm van medicijnen, hulpmiddelen en/of oefentherapie. In het UMCG, OZG en Martini Ziekenhuis zijn revalidatieartsen werkzaam met aandachtsgebied MS die, in overleg met de patiënt, een passend revalidatieadvies kunnen geven. Uw huisarts of neuroloog kan u naar de revalidatiearts verwijzen. Soms zijn er meerdere therapieën tegelijk nodig en in dat geval is een poliklinische revalidatiebehandeling in het UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord één van de behandelmogelijkheden. De revalidatiearts maakt dan samen met u een behandelplan, waarbij het behandelteam kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, verpleegkundig specialist met aandachtsgebied blaas/darmfunctie, maatschappelijk werker of psycholoog. In dat geval bestaat de mogelijkheid om tijdens een periode wekelijks naar Beatrixoord te komen voor begeleiding en behandeling. Na afronding van deze behandeling kunt u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut, ergotherapeut of  logopedist met kennis van MS in uw woonomgeving voor verdere begeleiding.
Zie hiervoor ook de lijst van deelnemers van het MS Netwerk Groningen-Drenthe.

Voor vragen op het gebied van revalidatie kunt u het beste contact opnemen met het secretariaat van de neurorevalidatie UMCG-Beatrixoord (050-3617843) of secretariaat revalidatie Martini Ziekenhuis (050-5245885).