Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Waarom zou ik meedoen aan onderzoek naar MS?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van MS en naar nieuwe behandelmogelijkheden. Door als persoon met MS mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek helpt u de kennis over deze ziekte te vergroten en zo een betere behandeling dichterbij te brengen. Ook kunt u meedoen aan onderzoeken waarbij een nieuw medicijn wordt getest en gekeken wordt naar het effect van het medicijn op MS. Medewerking van mensen met MS is echt nodig om goed en nuttig onderzoek te doen!

Wie kan er mee doen aan wetenschappelijk onderzoek?

In principe kan iedere persoon met MS meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is mogelijk dat voor bepaalde onderzoeken een specifieke MS doelgroep wordt gezocht, zoals alleen RR-MS of oogklachten.

Wie doen er wetenschappelijk onderzoek naar MS?

Onderzoek naar de oorzaken van MS gebeurt in Nederland in de academische ziekenhuizen en dan met name in de academische MS Centra. Deze zijn in Amsterdam, Groningen en Rotterdam. Onderzoeken naar de effecten van nieuwe medicijnen gebeurt in meerdere ziekenhuizen en MS behandelcentra.

Waar kan ik mij aanmelden voor onderzoeken naar MS?

Op deze website van het MSCNN vindt u onder het kopje “Actueel, Deelnemers gezocht!” onderzoeken waarvoor deelnemers gezocht worden en wat eventueel de voorwaarden zijn. Een onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het afstaan van bloed, het regelmatig bijhouden van een vragenlijst, het ondergaan van een scan of het gebruiken van een nieuw medicijn.