Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

De MS-CEBA studie: Neuropsychologische gevolgen van MS

Een groot deel van de mensen met MS krijgt in de loop van de ziekte te maken met één of meerdere neuropsychologische gevolgen, zoals problemen met het denken (bijv. een verminderde denksnelheid of problemen met het geheugen),  (mentale) vermoeidheid, sociale- en gedragsveranderingen of een verminderde stemming.
Deze problemen worden ook wel onderverdeeld in het Cognitive, Energetic, Behavioural en Affective domein, afgekort de “CEBA” domeinen.

Deze neuropsychologische problemen worden bij mensen met MS nog niet altijd (op tijd) herkend. Mogelijk omdat de focus vaak op lichamelijke gevolgen ligt of soms simpelweg omdat er minder bekendheid over deze neuropsychologische problemen bestaat. De neuropsychologische problemen hebben een negatieve invloed op de deelname aan de maatschappij, en daarmee de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk meer kennis over deze problemen te verzamelen en aandacht voor hiervoor in de zorg voor mensen met MS standaard te maken. Hierdoor kunnen de neuropsychologische problemen in de praktijk op tijd worden herkend en in kaart worden gebracht, op basis waarvan mensen met MS vervolgens de juiste zorg kunnen krijgen.

Voor dit onderzoek zijn we hard op zoek naar deelnemers.

 

Wanneer u interesse heeft in deelname aan dit onderzoek betekent dit voor u:

  1. Dat u tegen die tijd een aantal vragenlijsten opgestuurd krijgt welke u thuis kunt invullen. Deze vragenlijsten gaan bijvoorbeeld over uw stemming.
    Het invullen duurt ongeveer 15 minuten.
  2. Dat er tegen die tijd een afspraak met u wordt ingepland om een aantal tests af te nemen. Deze tests meten verschillende aspecten van het denken (bijvoorbeeld het geheugen). Deze afspraak duurt ongeveer één uur.
  3. Dat u, indien u dat wilt, nadien kunt worden benaderd voor latere fasen van het onderzoek en het delen van uw mening en ervaring om de uitkomsten van het onderzoek zo goed mogelijk te kunnen toepassen in de praktijk.

Interesse in toekomstige deelname? Of gewoon benieuwd naar meer informatie? Neem contact op met Anniek Reinhardt, via a.reinhardt@umcg.nl of 050-3619431.