Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Elfstedentocht.

Wordt het eindelijk een beetje mooi weer en dan kom ik met een column over de Elfstedentocht. Het moet niet gekker worden. Hoewel de Elfstedentocht ooit is begonnen als monstertocht op de schaats langs alle Friese steden, is het fenomeen inmiddels uitgegroeid tot een fietstocht, steptocht, sup-tocht en zelfs zwemtocht als je Maarten van der Weijden heet. Het staat voor een heroïsche tocht, een fysieke uitdaging en het levert mooie, ontroerende herinneringen en vaak sterke verhalen op. Twee persoonlijke voorbeelden: mijn ouders schaatsten samen de tocht in 1956 en 29 jaar later kreeg mijn vader de kans om de tocht nog een keer te schaatsen. Eenmaal toen over de finish sprak hij de onvergetelijke woorden: “Sa! No hawwe we trije krúskes en krije de bern dêr letter gjin rúzje om”*. Bij mijn 2 zussen en bij mij heeft ons Elfstedenkruisje een prominente plek in huis gekregen, waardoor het misschien nog wel meer betekenis heeft dan een foto van onze ouders.
Mijn beide dochters hebben een paar keer deelgenomen aan de Elfstedenfietstocht die jaarlijks wordt georganiseerd op tweede Pinksterdag. Waarschijnlijk liggen de daarbij uitgereikte medailles al in een schoenendoos ergens op hun zolder, maar de tussenstop met de heerlijke, verkwikkende kop soep bij hun oma, die toen aan de route woonde, is nog altijd een dierbare herinnering voor hen.
Iedereen zou eigenlijk zijn eigen Elfstedentocht met een eigen Elfstedenmoment moeten kunnen beleven en daarom bedacht Sandy Krijnen de Onbeperkte Elfstedentocht.  Sandy, een inspirerende vrouw met MS, organiseerde vorig jaar de eerste editie van deze tocht en in het jaar waar bijna niks doorging ging deze tocht wel door en werd het een succes.  De Onbeperkte Elfstedentocht, voor mensen met een chronische aandoening of beperking, gaat in principe ook langs alle Friese steden, maar iedere deelnemer neemt deel op zijn eigen wijze en met zijn eigen persoonlijke doel. Niet iedereen begint aan dezelfde startlijn, maar iedereen komt wel over dezelfde finish, met applaus en medaille-uitreiking.  Alle deelnemers staan even in de schijnwerpers en iedereen beleeft zijn eigen Elfstedenmoment. Dit jaar is de tweede editie en ik hoop van harte dat het wederom een succes wordt en er veel geld wordt opgehaald voor de verschillende goede doelen. Maar waar het eigenlijk om gaat is natuurlijk de kick om je persoonlijke doel te halen, om je grenzen te verleggen en vooral het beleven van je eigen mooie, persoonlijke en onuitwisbare Elfstedenmomenten.

 

*Zo! Nu hebben we 3 Elfstedenmedailles en hoeven onze  kinderen daar later geen ruzie over te maken.

Informatie over het MSCNN en de Onbeperkte Elfstedentocht volgt zeer binnenkort op onze website en via Facebook.

Impressie van de eerste Onbeperkte Elfstedentocht:

Onbeperkte Elfstedentocht

FRYSLAN DOK: ‘Trochsette – Alvestêdetocht sûnder grinzen’ – YouTube