Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Janssen Kotah is 6 weken een Berliner

Janssen Kotah,  MSCNN-onderzoeker, ontving in 2023 een reisbeurs van Stichting MS Research. Deze beurs, mogelijk gemaakt door het Fund Girn en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, betekent voor Janssen 6 weken werken in de groep van Dr. Chotima Böttcher te Berlijn.

Wat doe je in Berlijn?
Ik bestudeer in Berlijn de eiwitten die tot expressie komen in MS laesies. Momenteel verschijnen er vele studies – ook vanuit het MS Centrum Noord Nederland – die de aanwezigheid van RNA moleculen beschrijven in MS laesies. Maar wordt dat RNA ook omgezet in eiwit? Even een lesje Biologie: Op ons DNA liggen genen, en als deze genen worden afgeschreven, dan ontstaat er een RNA molecuul. Dit RNA kan dan vervolgens vertaald worden in een eiwit. De aanwezigheid van een eiwit in een bepaalde cel zegt iets over de functies van de cel. En dat is dus ons doel: we hebben al informatie over welke en hoeveel RNAs aanwezig zijn in laesies, maar vinden we dat ook weer terug in de vorm van eiwit expressie?

In het lab van Dr. Chotima Böttcher is een techniek operationeel waarmee we dat gaan bestuderen. Met deze techniek, genaamd imaging mass cytometry (IMC), kunnen we de hoeveelheid van 40 eiwitten in een laesie bestuderen. Ik leer in Berlijn alles wat er komt kijken bij het uitvoeren van deze techniek, van het inzetten van de plakjes weefsel tot de uiteindelijke data-analyse.

Wat is de meerwaarde van een (buitenlandse) stage?
Deze uitwisseling is een uitgelezen kans voor mij. Ik leer een nieuwe techniek, produceer nieuwe data voor het MS onderzoek, breid mijn netwerk uit en leer veel nieuwe dingen door in een ander laboratorium te werken.
Het leven in de wetenschap kan onvoorspelbaar zijn en stelt ons vaak voor verschillende uitdagingen die we moeten overwinnen. Om te zien hoe dezelfde problemen door verschillende mensen op verschillende manieren kunnen worden benaderd, is een waardevol hulpmiddel. Ik ben van mening dat het belangrijk is dat wetenschappers elkaar bezoeken en van elkaar leren.

En wat vind je van de stad Berlijn?
Berlijn is een unieke stad met veel charmes. Berlijn was de eerste Europese stad die ik heb bezocht. Ik ben opgegroeid in de Filipijnen en ik heb hier een jaar doorgebracht voor mijn masteropleiding, gefinancierd door het Neurasmus-programma. Zien hoeveel van de stad hetzelfde is gebleven en tegelijkertijd opmerken hoeveel ik ben veranderd sinds ik voor het laatst door deze straten liep, was een bitterzoete gelegenheid om na te denken over mijn groei en academische reis. Ik ben dankbaar voor de manier waarop de dingen zijn verlopen, en hoop op dezelfde manier met zoveel genegenheid terug te kijken op dit huidige hoofdstuk van mijn leven.