Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Promotie Charlotte de Jong

Op maandag 8 november om 12:45 uur promoveert Charlotte de Jong,
Zij geeft antwoord op 5 vragen, waardoor we wat meer te weten komen over haar onderzoek.

Wat is de titel van je proefschrift?
Mijn proefschrift is getiteld: On the role of galectine-4 in (re)myelination and multiple sclerosis.


Kun je in ongeveer 100 simpele woorden vertellen waar je onderzoek over gaat?
Bij de ziekte multiple sclerose (MS) verdwijnt de vettige laag (myeline) rondom de zenuwen in het centrale zenuwstelsel (CSZ). Deze myeline laag wordt gemaakt door oligodendrocyten. Door een blokkade in het uitrijpen van voorloper cellen naar oligodendrocyte  zijn er bij mensen met MS geen oligodendrocyten om het verdwijnen van de myeline (demyelinisatie) weer te herstellen (re-myelinisatie). In mijn proefschrift beschrijf ik de rol van galectine-4 tijdens het proces van de- en remyelinisatie in experimentele modellen en laat ik zien dat galecitine-4 een rol kan spelen bij de blokkade in het uitrijpen voorlopercellen. Galectine-4 wordt uitgescheiden door zenuwcellen en heeft specifieke bindingsplaatsen op onrijpe oligodendrocyten. Om meer inzicht te krijgen in het onderliggende mechanisme, hebben we deze bindingsplaatsen geïdentificeerd met als doel om het proces van remyelinisatie via het moduleren van deze bindingsplaatsten te bevorderen.

Wat is het belang van je onderzoek voor de mensen met MS?
Het onderzoek en haar resultaten heeft meer inzicht gegeven over de processen die actief zijn bij MS. Door dit inzicht kan het moduleren van deze processen een manier zijn om het falen van remyelinisatie tegen te gaan.

Waar ben je vooral trots op?
Dat na een lange periode de resultaten uiteindelijk gepubliceerd zijn zodat de wetenschappelijke community ervan kan leren en de kennis kan gebruiken in het tegengaan van MS.

Wat is je volgende carrière stap?
Het coördineren van de verschillende projecten tijdens mijn onderzoek vond ik altijd erg leuk. Nu ben ik werkzaam als een projectcoördinator en adviseur bij een subsidieadviesbureau in Groningen.