Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Promotie Inge Werkman

Maandag 24 februari om 16.15 uur is de promotie van Inge Werkman.
Altijd al eens een promotie bij willen wonen? Kom gerust: het is een openbare bijeenkomst en erg leuk om eens mee te maken.
Aan de hand van 5 vragen vertelt Inge wat meer over haar onderzoek.

Wat is de titel van je proefschrift?
Macroglial diversity and its effect on myelination 

Kun je in ongeveer 100 simpele woorden vertellen waar je onderzoek over gaat?
In mijn onderzoek heb ik onderzocht of astrocyten uit de grijze en witte stof een verschillend effect hebben op de functie en uitrijping van oligodendrocyt-voorlopercellen. Ik heb gevonden dat astrocyten en oligodendrocyt-voorlopercellen uit de grijze stof wellicht samen een omgeving vormen welke beter geschikt is voor het herstel van myeline dan astrocyten en oligodendrocyt-voorlopercellen uit de witte stof. Zo bleken witte stof astrocyten de myeline-aanmaak van oligodendrocyt-voorlopercellen minder te ondersteunen dan grijze stof astrocyten, onder meer door de vorming van meer (remmende) fibronectine klonten en door verminderde cholesterol uitscheiding. Een onverwachte bevinding is dat het remmen van de productie van cholesterol in witte stof astrocyten myeline-vorming door oligodendrocyten stimuleert.

Wat is het belang van je onderzoek voor de mensen met MS?

Deze laatste bevinding is een potentieel nieuw aangrijpingspunt voor het stimuleren van myeline-vorming in de witte stof. Daarnaast zal het onderzoek naar het falen van remyelinisatie bij MS er zeer bij zijn gebaat dat regionale verschillen tussen (cellen uit de) grijze en witte stof in acht wordt genomen, omdat dit besef zal bijdragen aan een verbeterd inzicht in het ziekteverloop van MS. Ook biedt het uitdagende mogelijkheden tot de ontwikkeling van specifiekere en daardoor efficiëntie verhogende medicatie in de behandeling van MS, gericht op het bevorderen van herstel van myeline in aangetaste gebieden.

Waar ben je vooral trots op?
Het afronden van mijn onderzoek. Het heeft zeker meer tijd en energie gekost dan ik aanvankelijk had gedacht, maar mijn proefschrift staat nu vol met hoofdstukken waar ik stuk voor stuk trots op ben en naar mijn idee waardig zijn voor publicatie.

Wat is je volgende carrière stap?
In maart ga in beginnen aan een Post Doctoraal onderzoek in het lab van Sarah Kucenas aan de Universiteit van Virginia, in Charlottesville, VA. Hier zal ik onder andere gaan werken met zebravissen

Wil je nog meer weten over Inge haar onderzoek en haar beweegredenen:
lees dan het artikel over Inge in de Rondom MS 63