Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Stappen tellen

Er wordt tegenwoordig heel wat afgewandeld. Wandelen vormt een welkome uitweg voor de corona-gerelateerde uitgaansbeperkingen en veel mensen hebben zich er fanatiek op toegelegd. Liepen ze misschien voorheen, zonder ruchtbaarheid, wel eens een rondje van een paar kilometer, tegenwoordig delen ze elke informatie over gewandelde afstanden via sociale media met ieder die het wel of niet wil weten en geven dan trots door hoeveel stappen ze gezet hebben, geregistreerd met behulp van een fancy stappenteller

De stappenteller is een adequaat middel om inzicht te krijgen in je dagelijkse activiteit. Steeds meer zorgverzekeringen belonen een gezonde leefstijl met een korting op de verzekeringspremie aan de hand van de dagelijkse registraties van de, al dan niet door hen verstrekte, stappenteller. Loop je gemiddeld per week minder dan 5000 stappen per dag, dan is dit een indicatie voor een zittend en ongezond leven. Maar de stappenteller registreert niet alleen, hij helpt en motiveert je ook om het minimale aantal stappen per dag te halen. Zit je al een uur achter je beeldscherm, begint hij te trillen en laat je weten dat het tijd wordt om wat actiever te worden.

Ook ik heb een stappenteller en zodoende weet ik dat ik op een drukke werkdag gemakkelijk 10.000 of meer stappen zet. Na zo’n dag voor mij geen wandelingetje meer in de avonduren voor de avondklok, want dan zit ik uitgeteld op de bank. Maar heb ik eens een thuiswerkdag, dan vertelt de stappenteller mij halverwege de dag dat ik te weinig stappen zet, wat mij dan weer aanzet tot actie…..!

De stappenteller vormt mijn ‘opstapje’ naar het onder de aandacht brengen van de in maart gestarte wereldwijde geldinzamelingsactie voor onderzoek naar MS, genaamd May 50K.  Wandel (of ren, fiets, step, zwem, ….) 50 kilometer in de maand mei en haal geld op voor het MS onderzoek. Stel een team samen met je collega’s en ga lunchwandelen, meld je aan bij een verzorgingstehuis en loop 50K achter een rolstoel met iemand met of zonder MS, of zoek een wandelmaatje voor de avonduren. Wandel je liever alleen, luisterend naar de vogels of naar een spannend luisterboek, ook geen probleem. Echter, verlies niet uit het oog dat het geld moet opleveren voor het MS onderzoek. Na mei komt juni en dan zit dat (lunch)wandelen misschien zo in je systeem dat er helemaal geen actie nodig is om je van de bank te krijgen.

Vijftig kilometer komt ongeveer overeen met 85000 stappen. Voor mij geen enkel probleem. Weinig thuiswerken en drukke dagen plannen op het lab vormen mijn trainingsopbouw. En heb ik eens een dag wat minder stappen? Dan kan ik altijd nog, voor mijn sokken-breiproject,  een streng wol oprollen tot een handig bolletje. Ik heb dat namelijk een keer gedaan en toen zag ik dat mijn stappenteller deze beweging had geregistreerd als een wandeling. Op de bank voor de buis een bolletje wol opwinden levert dus wat extra stappen op…..  Ik deel deze tip even, kijk maar wat je ermee doet.

Sluit je aan bij het team van het MS Centrum Noord Nederland  óf sponsor ons team:
https://www.themay50k.com/fundraisers/MSCentrumNoordNederland