Multiple Sclerose Centrum
Noord Nederland

Terug naar overzicht

Deelnemers gezocht met Primair Progressieve MS.

Als u Primair Progressieve MS heeft en patiënt bent in het UMCG of Martini-ziekenhuis, dan kunt u zich voor meer informatie over dit onderzoek aanmelden bij uw neuroloog of MS-verpleegkundige.

PERSEUS: Een onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van SAR442168 in patiënten met primair progressieve multiple sclerose

Doel:
Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het onderzoeksmiddel SAR442168 het verergeren van MS-klachten bij patiënten met PPMS kan vertragen. Daarnaast wordt onderzocht hoe veilig het is.

De werking en veiligheid van het onderzoeksmiddel vergelijken we met de werking van een placebo.

Wat doet het middel:
Het onderzoeksmiddel remt een enzym (een eiwit) met de naam ‘Bruton’s tyrosine kinase (BTK)’. Dit enzym wordt door bepaalde cellen van het afweersysteem geproduceerd. Van deze cellen is bekend dat ze betrokken zijn bij het ontstaan van de laesies en het ziektebeeld van MS. Doordat het onderzoeksmiddel het BTK-enzym remt, verwachten we dat er minder laesies in de hersenen zullen ontstaan.

Duur van het onderzoek en behandeling:
We behandelen u maximaal 4 jaar met het onderzoeksmiddel. Hoe lang dat voor u is hangt af van wanneer u begint. De einddatum ligt naar verwachting in 2024, maar dat kan nog veranderen.

Twee derde van de proefpersonen krijgt dagelijks een tablet met 60 mg van het onderzoeksmiddel, één derde krijgt een placebo tablet. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt.