5. Het identificeren van de bijdrage van infectieuze ziekteverwekkers en darmmicrobiota aan MS progressie en remyelinisatie .
Er zijn aanwijzingen dat infectieuze ziekteverwekkers (bijv. virussen, bacteriën) aan het ontstaan en beloop van MS kunnen bijdragen. Veel van die aanwijzingen zijn echter zeer indirect, en de onderliggende mechanismen zijn heel slecht begrepen. Zo verhoogt het doormaken van de ziekte van Pfeiffer door het Epstein-Barr virus het risico op MS in de verdere levensloop. En diverse verschillende infecties zijn geassocieerd met de plotselinge verergering in het verloop van MS.
Projecten
Samenstelling en functie van de darm-microbiota van Lifelines cohort deelnemers met MS.
ONDERZOEKERS: Jon Laman, Sasha Zhernakova, Sebo Withoff, Jan Meilof, Thea Heersema
PROJECT: Recentelijk kan met behulp van de nieuwste technieken de aanwezigheid van alle bacterie-soorten in de menselijke darm (darmflora of microbiota) worden bepaald in de ontlasting. Met behulp van de verkregen informatie heeft men aangetoond dat sommige bacteriën in de darm de gezondheid van het brein negatief kunnen beïnvloeden. Recente onderzoeken in patiënten en muizenmodellen van MS suggereren dat deze bacteriën ook een rol spelen in het ontstaan en de activiteit van MS.
In de drie noordelijke Nederlandse provincies loopt een unieke studie, het Lifelines cohort met 165.000 deelnemers. Drie generaties inwoners worden gedurende 30 jaar regelmatig medisch onderzocht, beantwoorden vragen over leefstijl inclusief dieet, en geven monsters van bloed, urine en ontlasting. 368 deelnemers hebben aangegeven MS te hebben.
In dit project zullen we eerst uitzoeken welke vorm van MS deze mensen hebben en daarna willen we de bacteriële samenstelling in de darm van deze mensen bepalen. Omdat de bacteriële samenstelling in de darmen gemakkelijk te veranderen is via het dieet (denk bijvoorbeeld aan pro-biotica in yoghurts en verwante producten, en pre-biotica als vezels) veronderstellen we dat dit onderzoek kan bijdragen aan de behandeling van MS.
Financiële bijdrage van Stichting MS Research